وبلاگ

التهاب غدد لنفاوی در نوزادان

التهاب غدد لنفاوی در نوزادان

فهرست مطالب

شایع ترین بیماری که پدر و مادران را نگران کرده التهاب غدد لنفاوی در نوزادان است علت بزرگ شدن غدد لنفاوی علائم و روش درمان آن را اینجا بررسی می کنیم با تیم علمی بی بی دارو همراه باشید.

غدد لنفاوی چیست ؟

غدد لنفاوی (Lymphatic Glands) یا گره لنفاوی (Node Lymphtiv) فرم بیضی شکل (لوبیای شکل) کوچکی است که در قسمت های مختلف بدن قرار دارد و بخشی از سیستم ایمنی بدن محسوب می شود.

وظیفه این غده ها مبارزه با میکروب ها، ویروس ها، باکتری ها، عوامل بیماری زا و تمامی ذراتی که به سلول های بدن هجوم می آورند را بر عهده دارد. همچنین غدد لنفاوی یک مایع بی رنگی به نام لنف است که از تعداد بالای گلبول سفید تشکیل شده که با گردش این مایع بی رنگ (همانند گردش خون) گلبول های سفید را به قسمت های مختلف بدن می رساند.

غدد لنفاوی در کجای بدن قرار دارد ؟

غدد لنفاوی در سراسر بدن پخش است و تمرکز بیشتر این غدد در ناحیه گردن، زیر بغل، معده و کشاله ران است که در حالت طبیعی و نرمال قابل لمس نیست مگر اینکه به دلایل مختلفی مانند عفونت ویروسی اندازه این غده ها بیشتر می شود.

علت تورم و برجستگی غدد لنفاوی چیست؟

همانطور که بالا ذکر شد گره‌های لنفاوی در مبارزه سیستم ایمنی با عفونت‌ها نقش به سزایی دارد علت تورم و برجستگی غدد لنفاوی وجود عفونت باکتریایی یا ویروسی است این غدد در شرایط عفونی بزرگتر شده و سلول‌های ایمنی بیشتری را در خود جا می دهند علت این عارضه زیاد شدن تعداد سلول‌های سفید برای مبارزه با عفونت‌های ویروسی و باکتری است که با جذب عفونت‌ها مانند یک سد محافظ عمل می کند.

معمولا گره های لنفاوی گردن، زیربغل، کشاله ران بیشتر و زودتر از سایر قسمت‌های بدن تحت تاثیر عفونت قرار می گیرند و برجستگی و تورم در آن ها رخ می دهد و با فروکش کردن التهاب در بدن غدد لنفاوی نیز به حالت قبلی خود باز می گردند.

شاید بارها دیده باشید که در هنگام سرماخوردگی، پزشکان، غدد لنفاوی زیر چانه و کنار گردن را لمس می کنند بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، عفونت گوش، بیماری سل و عفونت‌های لثه باعث تورم این غدد می گردد که جای نگرانی نیست؛ در موارد خاص این عارضه (بزرگ شدن غدد لنفاوی) می تواند ناشی از بیماری‌های جدی‌تر مانند سرطان لنفاوی باشد.

التهاب غدد لنفاوی در نوزادان

لنفادنیت (التهاب غدد لنفاوی) یک وضعیت التهابی است که در غدد لنفاوی بزرگ شده و با علائمی مثل تورم، درد و التهاب در ناحیه های مختلف بدن بخصوص در گردن همراه است این بیماری محدودیت سنی ندارد اغلب شیوع این بیماری در کودکان مشاهده می شود.

غدد لنفاوی گردنی یک پدیده شایع که در شیر خواران و کودکان است معمولا بطور خود به خود و طی مدت 4 تا 6 هفته بدون دخالت، درمان پیدا می‌کند بنابراین بهتر است خیلی مراقب آن باشید و در صورت عدم بهبودی کودک پس از چند روز، برای بررسی‌های بیشتر به متخصص اطفال مراجعه کنید.

غدد لنفاوی طبیعی و متورم

علائم التهاب غدد لنفاوی کودکان

  • احساس خستگی، کاهش وزن و تورم در نزدیکی غدد لنفاوی متورم دچار سرطان
  • یک راش پوستی و درد مفصلی در رابطه با بیماری خود ایمنی
  • عطسه و آبریزش چشم در رابطه با یک آلرژی
  • تب، احساس خستگی مفرط و درد در رابطه با عفونت تنفسی

علت بزرگ شدن غدد لنفاوی

علل شایع این بیماری را می توان عفونت‌های قارچی، سل، باکتری‌های بی هوازی، توکسوپلاسما، واکسیناسیون  و همچنین عوامل آلرژی سازی همچون گرد وغبار، گرده گیاهان، داروها و غذاهای حساسیت‌زا باعث بروز این عارضه می گردد.

غدد لنفاوی بزرگ شده اغلب در نزدیکی منبع عفونت قرار دارند، به عنوان مثال، نوزاد مبتلا به عفونت پوست سر ممکن است غدد لنفاوی در پشت گردن بزرگ شده باشد. تورم غدد لنفاوی اطراف فک ممکن است نشانه عفونت در دندان ها یا دهان باشد. لنفادنوپاتی همچنین ممکن است بر غدد لنفاوی در سراسر بدن تأثیر بگذارد. این در برخی از بیماری های ویروسی مانند مونو (مونونوکلئوز عفونی) یا آبله مرغان رایج است.

یکی دیگر از بیماری هایی که مانند بسیاری دیگر از سرطان های دنیا علل آن ناشناخته مانده است مربوط به غدد لنفاوی، لنفوم است لنفوم سرطان از سلول های ایمنی بدن شروع می شود و بر تمام بخش های شبکه لنفاوی تاثیر می گذارد.

علایم متورم شدن غدد لنفاوی

 سرطان غدد لنفاوی در چهار مرحله بروز می یابد

در سرطان مرحله ۱: سرطان فقط در یک گره لنفاوی یا در یک ارگان بدن وجود دارد.

در سرطان مرحله ۲: این بیماری در دو غده لنفاوی که به‌هم نزدیک بوده و در یک قسمت بدن قرار دارند، خود را نشان می‌دهد.

در سرطان مرحله ۳: آثار بیماری را در دو طرف بدن و در غدد لنفاوی بیشتری می‌توان دید.

سرطان مرحله ۴: فراتر از غدد لنفاوی، به بعضی از ارگان‌های بدن متاستاز داده و بیشتر در کبد، ریه‌ها، مغز استخوان یا غدد لنفاوی شکمی نفوذ کرده است. تمامی این سرطان‌ها قابل درمان هستند.

سایر علل تورم گره لنفاوی

  • بیماری خود ایمنی و التهابی در کودکان (لوپوس)
  • سرطان ناشی از گلبول های سفید (لنفوم در کودکان)
  • سرطان ناشی از گلبول های سفید (لوسمی)
  • ویروس HIV و بیماری ایدز
  • عامل به وجود آورنده بیماری‌های قلبی در کودکان (کاوازکی)

چگونه لنفادینت در کودک تشخیص داده می شود؟

پزشک از کودک شما سوالات زیادی در مورد سابقه سلامتی و علائم فعلی کودک شما خواهد پرسید. به عنوان مثال، آنها می پرسند که آیا فرزند شما در اطراف افراد مبتلا به عفونت هایی مانند گلودرد استرپتوکوکی بوده است یا خیر. آنها ممکن است بپرسند که آیا فرزند شما در اطراف یک گربه بوده است یا خیر. این به این دلیل است که خراش ممکن است باعث بزرگ شدن غدد لنفاوی در یک وضعیت خفیف به نام بیماری خراش گربه شود. آنها کودک شما را بررسی می کنند و به مناطقی که غدد لنفاوی بزرگ شده اند نگاه می کنند.همچنین اندازه و محل گره‌ها را بررسی می کند. می خواهد بداند که چه مدت متورم بوده و آیا دردناک است یا خیر. همچنین ممکن است به برخی آزمایشات تشخیصی نیاز داشته باشند.

روش درمان لنفادینت کودکان

درمان بستگی به علت تورم غدد دارد در صورت عفونت ویروسی هیچ درمانی نیاز نیست و به خودی خود بهبود می یابد بعد از برطرف شدن عفونت ویروسی به حالت عادی برمیگردد ولی درصورت عفونت باکتریایی فرزند شما به آنتی بیوتیک نیاز دارد.

بهترین درمان خانگی لنفادینت

  • مصرف مایعات
  • استراحت کردن کودک
  • مصرف مسکن شامل آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن یا استامینوفن برای تسکین علائم
  • تغذیه سالم برای کودک
  • استفاده از کمپرس گرم و مرطوب مانند حوله مرطوب شده در آب داغ

روش درمان لنفوم

درمان این نوع سرطان به نوع بیماری، مقدار گسترش آن در بدن و سن بیمار بستگی دارد.

  • شیمی درمانی
  • پرتو درمانی
  • پیوند مغز استخوان
  • پیوند سلول های بنیادی
  • جراحی
سوالات متداول

چه زمانی باید به پزشک متخصص مراجعه کنیم؟

در حالت کلی در صورتی که هر یک از نشانه‌های نام برده شده در این مقاله را داشتید پیشنهاد می‌شود برای پیگیری روند درمانی خود به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

سرطان غدد لنفاوی گردن چگونه تشخیص داده می شود ؟

در بخش‌های قبلی توضیح دادیم که عفونت و سرطان با افزایش اندازه غدد لنفاوی همراه است. به همین دلیل اولین راه تشخیص عفونت یا سرطان در غدد لنفاوی گردن، معاینه فیزیکی ناحیه گردن است. در این شرایط بزرگ شدن گره‌های لنفاوی نزدیک پوست را می‌توان با فشار کمی در ناحیه گره‌ها لمس کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *